Menu Close

Excursie 1 zi – Culoarul Rucar-Bran si Castelul Bran

TRASEU: BUCURESTI – PLOIESTI – COMARNIC – PREDEAL – RASNOV – BRAN – PITESTI – BUCURESTI

Obiective turistice vizitate:

Castelul Bran – Prima atestare documentara a castelului este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 de catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran. Intre anii 1419-1424 cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor. La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate. Turistii care vin la Castelul Bran pot pasi in Tunelul Timpului, un tunel secret care nu a fost niciodata deschis pentru turisti de la constructia sa de acum mai bine de 80 de ani. Tunelul a fost construit in 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a usura parcurgerea de catre regina bolnava de artrita a drumului dintre castel si parcul unde ii placea sa se relaxeze. Accesul se facea prin vechea fantana din curtea interioara a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului caruia Regina Maria putea cobori 30 de metri in subteran. Dupa ce s-a construit liftul, la baza fantanii a fost sapat un tunel orizontal in stanca, realizandu-se legatura cu Parcul Regal al resedintei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede in parcul castelului, unde ii placea sa citeasca.

Cheile Dambovicioarei – Se afla situate in culoarul Rucar-Bran, in Muntii Piatra Craiului, fiind destul de intinse, pe circa doi kilometri. Cheile Dambovicioarei sunt asezate chiar pe cursul izvorului intitulat in acelasi fel, fiind unul dintre afluentii Dambovitei. Acestea sunt admirate an de an de mii de turisti romani sau straini ajunsi in aceste locuri. Avand un aspect calcaros, Cheile Dambovicioarei sunt destul de impunatoare. Acestea sunt asezate chiar in bazinul hidrografic al Dambovitei, facand parte dintr-un lant format din 20 de chei. Datorita cursului repede al Dambovicioarei, aceasta a reusit sa sape in roca portiuni intinse, creand astfel adevarate culoare de trecere, cu pereti verticali foarte inalti si abrupti, ce depasesc uneori 200 metri inaltime.

Pestera Dambivicioara – Adapost al pustnicilor si ascunzatoare a haiducilor, nascuta din calcare de varsta jurasica, sculptata de natura in chipuri neomenesti. Pestera a aparut ca urmare a actiunii apelor care traverseaza masivul Piatra Craiului, dar si Muntii Fagaras si Leaota. In cursul lor, acestea au format vai adanci si inguste, conducand la aparitia unui peisaj deosebit, apreciat de turistii care viziteaza zona. Golul subteran este format dintr-o galerie lunga de 250 metri, cu un traseu ascendent. Cel mai important afluent al Dambovitei care a contribuit la formarea acestui frumos obiectiv natural este Dambovicioara, care izvoraste din versantul sudic al Varfului Omu si strabate culoarul Rucar-Bran pe directia Nord-Sud, varsandu-se in Dambovita. Pestera este primul fenomen carstic ce a servit drept model unui pictor celebru (tabloul “Pestera Dambovicioarei”, de Nicolae Grigorescu).

Mausoleul de la Mateias – A fost construit in amintirea ostasilor cazuti aici in Primul Razboi Mondial, opunandu-se inaintarii trupelor germane. Peretii si tavanul mausoleului sunt impodobiti cu mozaicuri frumoase, scene care arata imagini de razboi, dar si cu portrete ale unor mari personalitati ale istoriei Romaniei, precum domnitorii Mircea cel Batran, Vlad Tepes si Constantin Brancoveanu. In capatul de sus al scarilor se afla un mic muzeu (deschis zilnic intre orele 09:00- 17:00), care prezinta artefacte, fotografii si o diorama care recreeaza evenimentele din timpul bataliei. Mausoleul Eroilor a devenit in timp o capela pentru rememorarea faptelor de vitejie si cinstire a sufletelor celor cazuti la datorie. Mausoleul a fost construit de catre constructorul De Nicolo dupa proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. Este realizat din calcar de Albestii de Muscel. Mausoleul este compus din doua corpuri:

  • unul orizontal, osuarul, care in 31 de cripte adaposteste osemintele a peste 2.300 de militari romani;
  • celalalt vertical, de forma unui turn cu foisor, spre care duce o scara in spirala.

Tarif: de la 65 RON/persoana

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • insotitor din partea agentiei.

Tariful nu include:

  • intrarile la obiectivele turistice vizitate;
  • taxele de parcare;
  • masa de pranz.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative si se vor vizita in limita a 12 ore cat dureaza maxim excursia. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Pentru reduceri si gratuitati va rugam sa ne contactati.

Scroll Up