Menu Close

Excursie 1 zi – Lacul Vidraru si Cetatea Poenari

TRASEU: BUCURESTI – CURTEA DE ARGES – BARAJUL VIDRARU – BUCURESTI

Obiective turistice vizitate:

Manastirea Curtea de Arges – Ajungand Domn al Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, scrie el insusi intr-una din pisaniile sale care se afla pe fatada de apus a bisericii, ca, gasind acea straveche biserica (adica vechea Catedrala a Mitropoliei de la Arges) daramata si neintarita, i s-au “deschis ochii inimii” si a hotarat aceasta biserica din temelie a o zidi si a o inalta si a o intari. De aici, de buna seama, stirea de fata a trecut in miscatoarea legenda populara a Manastirii Argesului, in care de asemenea se vorbeste despre: “Un zid parasit… Si neispravit… La loc de grindis… La verde-alunis… Cainii cum il vad… La el se raped… Si latra-a pustiu… Si urla-a mortiu.” Prin urmare, acum mai bine de 460 de ani, Neagoe Basarab (1512-1521), dornic de a-si dovedi autoritatea, credinta si patriotismul, dar si avutia, hotara zidirea acestei marete manastiri, menita sa intreaca in frumusete tot ce se facuse pana atunci. Manastirea Curtea de Arges, prin maretia, perfectiunea proportiilor cat si prin bogatia decoratiei acesteia a gasit un puternic ecou in sufletul cantaretilor populari care i-au invaluit obarsia in umbra legendei. Asa cum glasuieste balada populara culeasa de Alecsandri, zidirea Manastirii Curtea de Arges s-ar datora “Mesterului Manole”, care impreuna cu “noua mesteri mari, calfe si zidari” au lucrat cu multa truda si cu pretul unor mari sacrificii la ctitoria voievodului Neagoe Basarab. Manastirea din Curtea de Arges nu este numai un simplu locas de inchinare, ci este un simbol al jertfei poporului roman. Zidirea manastirii a durat trei ani (1515-1517). Domnul Neagoe, care avea bune cunostinte despre arhitectura bisericeasca, a dat si ideea planului bisericii si sfaturi si indemnuri mesterilor, in fruntea carora se distinge legendarul Manole.

Barajul Vidraru – A fost construit pe raul Arges in 1965 fiind primul baraj in arc construit in Romania. Are o inaltime de 166,60 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Grosimea barajului la baza este 25 m iar la coronament 6 m. Lacul, in conditii optime are o suprafata de 870 de hectare si 465 milioane mc de apa. Pe linia barajului, in varful unui turn prismatic se afla monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici. Apa lacului se foloseste pentru producerea de energie electrica. Drumul DN7c urmareste partea stanga a lacului. Pe partea dreapta este un drum secundar DN7d, un drum mai linistit dar cu grad de deteriorare avansat, si din aceasta cauza preferat mai degraba de motociclisti. Pe acest drum se poate ajunge trecand prin tunelul de langa baraj.

Optional se poate face o plimbare cu vaporasul pe Lacul Vidraru!

Cetatea Poenari – A fost mentionata pentru prima data in 1453. Fortificatia alungita, cu ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare a avut parte de un singur asediu, cel al turcilor din vara lui 1462. Portiunea nordica a zidului s-a prabusit in cutremurul din 1915. Constructia a fost ridicata direct pe stanca. Turnurile era acoperite cu sindrila, interioarele sunt pardosite cu caramizi dreptunghiulare. Se pare ca la primul nivel a existat si un camin. Din motive de securitate usa de acces in turn era la primul nivel, accesul facandu-se prin intermediul unei scari mobile. Se presupune ca cetatea retrasa, departata de drumurile comerciale ar fi fost de refugiu, loc de intemnitare a dusmanilor sau de adapostire a vistieriei tarii. Cert este ca a fost propietatea familiei Vlad Dracul. Legenda spune ca Vlad Tepes ajungand la carma tarii in anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatalui – pe unii dintre ei i-a tras in teapa, iar pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala de atunci, Targoviste pana la Poenari, si sa construiasca o fortareata pe ruinele vechiului avanpost.

Tarif: de la 60 RON/persoana

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • insotitor din partea agentiei.

Tariful nu include:

  • intrarile la obiectivele turistice vizitate;
  • masa de pranz;
  • taxele de parcare;
  • plimbarea cu vaporasul pe Lacul Vidraru.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative si se vor vizita in limita a 12 ore cat dureaza maxim excursia. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Pentru reduceri si gratuitati va rugam sa ne contactati.

Scroll Up