Menu Close

Excursie 1 zi – Manastirea si Pestera Polovragi

TRASEU: BUCURESTI – PITESTI – RAMNICU VALCEA – HOREZU – POLOVRAGI – PITESTI – BUCURESTI

Obiective turistice vizitate:

Manastirea Polovragi – Este situata la nord-est de Tg. Jiu, pe soseaua Tg. Jiu – Rm. Valcea, intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor. Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva din lemn, frumos sculptata, pe care scrie : “Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”. In partea dreapta a portii este o frumoasa troita din lemn sculptat, pe postament de beton, inchinata eroilor si martirilor Romaniei. Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar. In 1629, in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia jupanului Paraianu Milescu, ban al Craiovei. Timp de un secol si jumatate, documentele nu mai pomenesc nimic despre aceasta manastire. In 1643 Danciu Paraianu, construieste biserica actuala, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab.

Pestera Polovragi – Se afla in apropiere de localitatea Baia de Fier, judetul Gorj, in inima Muntilor Parang, de-a lungul Cheilor Oltetului, pe teritoriul comunei cu acelasi nume. Intrarea in pestera se face pe malul stang al raului. Cele mai multe legende care inconjoara locul sunt legate de liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe. Acesta ar fi locuit in Pestera Polovragi si avea puterea de a-si schimba infatisarea. Astazi, in pestera, turistii vor descoperi si o piatra cu forma specifica, ce a primit denumirea de Tronul lui Zamolxe. Punctul sacru al Pesterii Polovragi, se spune ca locul cu tronul este incarcat de o energie neobisnuita. Tronul lui Zamolxe nu este singura formatiune ce poate fi admirata in Pestera Polovragi. I se adauga si alte forme precum Bolta insangerata, Izvorul Sperantelor, Cuptorul Dacic, Camera Alba si multe altele.

Ansamblul de la Maldaresti – Reuneste Cula Greceanu, Cula Duca si Casa memoriala I.G. Duca, este o farama de trecut, o pagina din istoria framantata a acestor locuri unde se poate vedea atat ceea ce Dumnezeu a dat, cat si ceea ce vitregia vremurilor si, uneori, dusmania sau indiferenta oamenilor au distrus sau risipit. Şi totusi, ca niste martori peste timp, aceste bijuterii arhitecturale continua sa ne bucure ochiul si sufletul prin albul si linistea ce innobileaza fiecare coltisor, prin perspectiva asupra imprejurimilor ce se deschide la tot pasul, prin invitatia la contemplare si meditatie. In ceea ce priveste etimologia cuvantului „cula”, acesta deriva din turcescul „kule”, care desemneaza un turn, iar in spatiul romanesc defineste, prin extensie, o locuinta intarita in forma de turn, care are drept caracteristici principale un parter inalt, masiv, o scara interioara de acces spre etaj si retrageri succesive ale zidului in inaltime.

Cula Greceanu – Este si cea mai impresionanta, atat in ceea ce priveste trecutul, cat si din punct de vedere arhitectural. Ridicata la inceputul secolului al XVII-lea ca turn de veghe si aparare, ea a fost apoi incadrata programului arhitectural al vremii, puternic influentat de stilul brancovenesc, a carui maxima concretizare se afla in imediata apropiere la Manastirea Hurezi. Pledeaza in acest sens ferestrele pivnitei lucrate in piatra traforata, cele doua cerdace cu arcade si boltile de penetrare din incaperea de la etajul intai.

Muzeul Trovantilor – Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. „Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific trovanti. Termenul „trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea „Tertiarul din Oltenia, 1907”. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare. In Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare – o delta. Depozitul de nisip din care ies azi trovantii s-a format prin depunerea succesiva a materialului transportat de rauri de pe continent. Odata cu aceste sedimente din apa s-au depus si produsi chimici (carbonati), in exces. Peste primele nisipuri s-au asezat alte sedimente, care le-au presat, apa eliminandu-se prin golurile ramase intre particule, iar granulele s-au tasat.

Tarif: de la 80 RON/persoana

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • insotitor din partea agentiei.

Tariful nu include:

  • intrarile la obiectivele turistice vizitate;
  • masa de pranz;
  • taxele de parcare.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative si se vor vizita in limita a 12 ore cat dureaza maxim excursia. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Pentru reduceri si gratuitati va rugam sa ne contactati.

Scroll Up