Menu Close

Excursie 2 zile – Cheia si Valea Teleajenului

Program:

Ziua 1 – Ora 06:30 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Salina Slanic Prahova – Manastirea Suzana – Cheia.

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Salina Slanic Prahova – Inceputurile istoriei salinei dateaza din jurul anului 1685, an in care spatarul Mihail Cantacuzino a realizat ca in regiunea Slanic Prahova exista un zacamant de sare si astfel, vrand sa deschida o mina, a cumparat mosia Slanic. Din documentul care consemneaza tranzactia, mai reiese faptul ca inainte de anul 1685 au existat vechi ocne de sare, de adancimi mici, la 5 km est de Slanic (Teisani). Adancimea maxima a minei este de 217m, iar camerele sale in forma trapezoidala masoara 55m inaltime, suprafata totala a minei fiind de aproximativ 80.000 mp. Inaltimea unei sali este de 70 m, iar circuitul se desfasoara in jurul enormului pilon ce sustine mina. Se pot admira basoreliefurile infatisandu-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) si te poti reculege ca intr-o imensa catedrala. Temperatura constanta de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodiu, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decat cea de la suprafata solului, lipsa factorilor alergeni creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii. Eficienta acestui microclimat a fost descoperita cu peste 100 de ani in urma.

Manastirea Suzana – Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte si 14 km de Maneciu, intr-o fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana¬† constitue un monument al spiritualitatii si al artei. In 1740 a fost ridicata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit impracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta maica Suzana Albulet. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838. Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Mitropolit Primat D. D. Calinic si cu ajutorul credinciosilor Frangulea, Perlea N., D. Pitis si al altora, precum si al guvernului din acea vreme, in 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) stareta fiind maica Natalia Perlea, matusa marelui compozitor si dirijor Ionel Perlea. Constructia s-a terminat in ziua de 25 iulie 1882, avand hramul “Sf. Ierarh Nicolae”, dupa cum arata pisania.

Sosire in jurul orei 16:00 la pensiune 3* – Cheia. Formalitati de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Manastirea Cheia – Istoricii afirma ca prima biserica a manastirii Cheia a fost ridicata la 1770. Se presupune ca aceasta biserica a fost din lemn si avea hramul Sfantul Nicolae. Parintele Ioanichie Balan mentioneaza ca anumiti calugari din Sihastria Valeni au intemeiat Sihastria Teleajen, cunoscuta si sub numele de “Cheia Teleajenului”, cu hramul “Sfantul Nicolae”. Aici se nevoiau si calugari ardeleni care treceau in Tara Romaneasca prin pasul Bratocea din cauza persecutiilor religioase. Dupa sapte ani aceasta biserica a fost distrusa de turci.

Muntele Rosu (si in special masivul Ciucas) – Este vorba despre un spectacol al naturii accesibil chiar si pentru cei mai putin antrenati. Ciucasul este mai degraba o zona salbatica, tinuta parca in mod interesat ascunsa de turisti, dar care merita vizitata mai ales la inceputul verii, atunci cand rododendronul sau bujorelul de munte, cum este el cunoscut in zona, infloreste si ofera o priveliste unica.

Ora 15:00 – Plecare spre Bucuresti pe traseul Cheia – Ploiesti – Bucuresti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 19:30 functie de conditiile de trafic si conditiile atmosferice.

Tarif: de la 215 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare o noapte la pensiune 3* Cheia in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • toate excursiile din program;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari;
  • mesele de pranz din cele 2 zile.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up