Menu Close

Excursie 2 zile – Curtea de Arges si Barajul Vidraru

Program:

Ziua 1 – Ora 06:30 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Curtea de Arges – Arefu.

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Curtea de Arges – Ajungand Domn al Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, scrie el insusi intr-una din pisaniile sale care se afla pe fatada de apus a bisericii, ca, gasind acea straveche biserica (adica vechea Catedrala a Mitropoliei de la Arges) daramata si neintarita, i s-au “deschis ochii inimii” si a hotarat aceasta biserica din temelie a o zidi si a o inalta si a o intari. De aici, de buna seama, stirea de fata a trecut in miscatoarea legenda populara a Manastirii Argesului, in care de asemenea se vorbeste despre: “Un zid parasit… Si neispravit… La loc de grindis… La verde-alunis… Cainii cum il vad… La el se raped… Si latra-a pustiu… Si urla-a mortiu.” Prin urmare, acum mai bine de 460 de ani, Neagoe Basarab (1512-1521), dornic de a-si dovedi autoritatea, credinta si patriotismul, dar si avutia, hotara zidirea acestei marete manastiri, menita sa intreaca in frumusete tot ce se facuse pana atunci. Manastirea Curtea de Arges, prin maretia, perfectiunea proportiilor cat si prin bogatia decoratiei acesteia a gasit un puternic ecou in sufletul cantaretilor populari care i-au invaluit obarsia in umbra legendei. Asa cum glasuieste balada populara culeasa de Alecsandri, zidirea Manastirii Curtea de Arges s-ar datora “Mesterului Manole”, care impreuna cu “noua mesteri mari, calfe si zidari” au lucrat cu multa truda si cu pretul unor mari sacrificii la ctitoria voievodului Neagoe Basarab. Manastirea din Curtea de Arges nu este numai un simplu locas de inchinare, ci este un simbol al jertfei poporului roman. Zidirea manastirii a durat trei ani (1515-1517). Domnul Neagoe, care avea bune cunostinte despre arhitectura bisericeasca, a dat si ideea planului bisericii si sfaturi si indemnuri mesterilor, in fruntea carora se distinge legendarul Manole.

Barajul Vidraru – A fost construit pe raul Arges in 1965 fiind primul baraj in arc construit in Romania. Are o inaltime de 166,60 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Grosimea barajului la baza este 25 m iar la coronament 6 m. Lacul, in conditii optime are o suprafata de 870 de hectare si 465 milioane mc de apa. Pe linia barajului, in varful unui turn prismatic se afla monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici. Apa lacului se foloseste pentru producerea de energie electrica. Drumul DN7c urmareste partea stanga a lacului. Pe partea dreapta este un drum secundar DN7d, un drum mai linistit dar cu grad de deteriorare avansat, si din aceasta cauza preferat mai degraba de motociclisti. Pe acest drum se poate ajunge trecand prin tunelul de langa baraj.

Sosire in jurul orei 16:00 la pensiune 3* – Arefu – Capataneni. Formalitati de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Cetatea Poenari – A fost mentionata pentru prima data in 1453. Fortificatia alungita, cu ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare a avut parte de un singur asediu, cel al turcilor din vara lui 1462. Portiunea nordica a zidului s-a prabusit in cutremurul din 1915. Constructia a fost ridicata direct pe stanca. Turnurile era acoperite cu sindrila, interioarele sunt pardosite cu caramizi dreptunghiulare. Se pare ca la primul nivel a existat si un camin. Din motive de securitate usa de acces in turn era la primul nivel, accesul facandu-se prin intermediul unei scari mobile. Se presupune ca cetatea retrasa, departata de drumurile comerciale ar fi fost de refugiu, loc de intemnitare a dusmanilor sau de adapostire a vistieriei tarii. Cert este ca a fost propietatea familiei Vlad Dracul. Legenda spune ca Vlad Tepes ajungand la carma tarii in anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatalui – pe unii dintre ei i-a tras in teapa, iar pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala de atunci, Targoviste pana la Poenari, si sa construiasca o fortareata pe ruinele vechiului avanpost.

Ora 13:00 – Plecare spre Bucuresti pe traseul Arefu – Curtea de Arges – Pitesti – Targoviste – Buftea – Bucuresti.

In functie de conditiile atmosferice si de trafic, ne vom opri sa vizitam:

Curtea Domneasca din Targoviste – A fost conceputa ca un complex de edifcii care sa serveasca atat ca centru al administratiei tarii, cat si ca locuinta pentru domnitor, familia sa si pentru numerosii curteni si slujitori. Acesta era locul in care se tineau consfatuirile divanului, se efectuau jude­catile mai importante si se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiti oaspetii si calatorii straini aflati cu diferite prilejuri prin Tara Romaneasca. Prima mentiune documentara a Curtii domnesti din Targoviste se face in privilegiul din 1403, in care se arata ca domnul isi ia libertatea de a alege el mai intai marfurile pentru cerintele casei sale din Targoviste. Aceeasi clauza este consemnata si in alt privilegiu comercial, din anul 1409. Dintr-un act care dateaza din perioada 1409 – 1418, aflam ca Mihail voievod, fiul si asociatul la domnie al lui Mircea cel Batran, rezida in Targoviste, „orasul domniei mele” si din veniturile „casei sale” de aici acorda unele danii manastirilor Cozia si Cotmeana.

Manastirea Dealu – Este una dintre marile vechi manastiri ale tarii noastre. Manastirea de maici de la Dealu se afla in localitatea Viforata, comuna Aninoasa, la sase kilometri in nord-vestul localitatii Targoviste, pe un deal din preajma cursului Ialomitei. Daca ajungi in asa-numita “Vale a Voievozilor”, de langa Targoviste, si incepi sa urci dealul aparut in cale, dupa o vreme, trecand pe sub un portal de clopotnita, te vei afla fata in fata cu silueta stranie si impunatoare a bisericii Manastirii Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare. Prima biserica de pe acest loc dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul celui de al XV-lea, din timpul domnitorului Mircea cel Batran. Pe locul acesteia, domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) construieste o prea mareata biserica din caramida placata cu piatra si impodobita in chip deosebit. Aceasta avea sa fie luata drept model de catre urmasul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci cand a ridicat biserica episcopala din Curtea de Arges.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 19:30 functie de conditiile de trafic si conditiile atmosferice.

Tarif: de la 195 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare o noapte la pensiune 3* in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • toate excursiile din program;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari;
  • mesele de pranz din cele 2 zile.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up