Menu Close

Excursie 3 zile – Alba Iulia si Sighisoara

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Alba Iulia.

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Cozia – Strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Plimbare prin centrul istoric al Sibiului – Protejat de vechile ziduri de fortificatie, centrul istoric al Sibiului isi dezvaluie farmecul treptat. Veti descoperi sarmul orasului doar plimbandu-va pe jos, in lungul si-n latul strazilor ce conserva structura medievala a asezarii, prin frumoasele piete publice, peste Podul Minciunilor si prin pasajele inguste dintre cladiri. Puteti incepe turul dinspre strada Cetatii, dominata de zidurile de fortificatii din secolul XV, strajuite de cele trei turnuri de aparare, ce poarta denumirea breslelor insarcinate cu apararea orasului: Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor. Tot acolo se afla si vechiul bastion sau Turnul Gros. Mergand de-a lungul zidurilor de fortificatii traversati Pasajul Scarilor si trecand pe sub Turnul Scarilor ajungeti in dreptul Bisericii Evanghelice. Traversand Piata Huet veti ajunge la Podul Minciunilor, cel care, conform legendei, nu rezista sub greutatea vorbelor mincinoase.

Sosire in jurul orei 16:30 in Alba Iulia. Cazare la pensiune 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca spre Turda.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Cetatea Alba Iulia – Orasul Alba Iulia este recunoscut de catre toti romanii ca fiind locul unde s-a infaptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918. Astazi, cea mai mare cetate construita in stil Vauban din Romania, Cetatea Alba Carolina, pastreaza  marturiile istorice si culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului roman. Inceputurile evolutiei ridicarii unei cetati in zona orasului Alba Iulia sunt strans legate de prezenta unei cetati dacice situate la Piatra Craivii. Acest masiv stancos situat la 20 km de Alba Iulia a reprezentat locul unde, dupa cercetarile facute in ulimii ani, s-a descoperit ca a existat o cetate dacica numita Apoulon. Prezenta acestui tip de fortificatie a insemnat pentru acele vremuri cea mai puternica constructie a Daciei romane. In ultimii ani au avut loc diferite cercetari arheologice, care au scos la iveala prezenta castrului roman pe teritoriul actualei cetati bastionare. Este cunoscut faptul ca, fortificatia Legiunii a XIII-a Gemina, construita din piatra cioplita, avea forma unui patrulater. De-a lungul secolelor urmatoare, IV-VIII, asezarea Apulum a continuat sa fie locuita de catre populatia aborigena. In acel timp, datorita fenomenului migratiei, locuitorii au inceput sa se diminueze ca si numar. Ca urmare, cetatea romana existenta reprezenta un spatiu mult prea mare pentru o populatie nu atat de numeroasa. Venirea la putere a Imperiului Austriac la sfarsitul secolului al XVII-lea reprezinta momentul in care este decisa construirea cetatii. Victoriile acestora impotriva Imperiului Otoman le confera o mare putere politica, administrativa, economica si militara peste tinutul Transilvaniei. Dat fiind faptul ca austriecii erau constienti de aceasta mare putere, se hotaraste ridicarea cetatii in stil Vauban, care astfel va purta si numele imparatului Carol al VI-lea. Cetatea Alba Carolina a fost ridicata intre anii 1715-1738, sub aprobarile lui Eugeniu de Savoia, indrumarea generalului Steinville si planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.

Salina Turda – Vama sarii de pe raul Aries apare in documente inca din 1075. Orasul Turda exista gratie depozitului de sare estimat la 39000 de milioane de tone. Exploatarea de suprafata inceputa inca pe vremea romana a dat nastere lacurilor sarate. Exploatarea de adancime si transportul sarii pe raul Aries au inceput pe vremea stapanirii maghiare. Importanta exploatarii este dovedita de faptul ca dreptul de proprietate l-a avut cand regele, cand statul, cand biserica. In 1853 a fost construita galeria Ferenc Jozsef si au fost modernizate minele Terezia si Rudolf. In jurul exploatarii a luat nastere un imens aparat administrativ. Sediul conducerii, al tribunalului ocnelor de sare din Transilvania si al judecatorilor portuari erau la Turda, iar directia minelor la Cluj-Napoca. In 1880 conducerea a fost mutata la Ocna Mures, atunci a inceput declinul minei din Turda, inchisa in 1932. In timpul celui de-al doilea razboi mondial mina a fost deschisa din nou pentru a oferi refugiu populatiei in timpul atacurilor aeriene.

Sosire in jurul orei 16:30 in Turda. Cazare la pensiune 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Ora 09:30 vom pleca catre Bucuresti pe traseul Turda – Sighisoara – Rupea – Brasov – Predeal – Ploiesti – Bucuresti.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Cetatea Medievala Sighisoara – Sighisoara, oras monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mandreste cu o cetate medievala locuita si in prezent. Pentru prima data in anul 1280 a fost ridicata aici o cetate. In secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati in bresle puternice, care au ridicat in jurul cetatii un zid de aparare din piatra, lung de 930 metri si inalt de 4 metri. In secolul al XV-lea, zidul a fost suprainaltat cu 3-4 metri, iar in urmatorii 200 de ani, inaltimea zidului pe alocuri atingea si 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poarta numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se vad si astazi: turnul cu ceas, cel al tabacarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al macelarilor, al franghierilor si al cositorarilor. Nu mai exista turnul tesatorilor, lacatusilor, al dogarilor si al barbierilor.

Cetatea Rupea – Povestea asezarii cetatii de la Rupea este una de cateva mii de ani. Potrivit arheologilor, actuala cetate a fost construita pe ruinele unui foste cetati de aparare dacica cucerita de catre romani. Numele cetatii vine de la latinescu Rupes, adica piatra, cel mai probabil fiindca cetatea este construita pe o stanca. Incepand cu secolul X, cetatea cunoaste o extindere sistematica ajungand ca in secolul XIV aceasta sa aiba un rol strategic esential, fiind principala punte de legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Legenda spune ca Cetatea Rupea a apartinut inca de la inceput oamenilor. Și asta pentru ca atunci cand doi tineri se casatoreau trebuiau sa contribuie cu o piatra la construirea cetatii. Astfel, insemnatatea acesteia in randul populatiei crestea. O alta legenda populara in zona si nu numai este legata chiar de Decebal. Multi istorici cred ca tatal dacilor s-ar fi sinucis chiar in aceasta cetate, cunoscuta atunci sub numele de Rumidava. Istoria cetatii de la Rupea este insa si una nefericita. In timpul invaziilor turcesti, aceasta a fost una dintre cele mai afectate, in secolul XVII fiind cuprinsa chiar de un incendiu. In timpul epidemiei de ciuma din 1716 cetatea de la Rupea a reprezentat un adevarat refugiu pentru oamenii care locuiau in zona, acestia reusind sa se adaposteasca intre zidurile ei.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 19:30 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 390 RON/copil cu demipensiune

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la pensiune 3* in Alba Iulia si Turda in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up