Menu Close

Excursie 3 zile – Baile Herculane

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Baile Herculane.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Castrul Roman Drobeta – In apropiere de capatul podului lui Traian, romanii au ridicat la Drobeta un castru militar, iar pe malul sarbesc al Dunarii au inaltat Egeta (devenita mai tarziu Pontes). Castrul roman Drobeta avea o forma dreptunghiulara, legandu-se prin ziduri cu portalul podului, astfel ca cine venea de pe pod trebuia neaparat sa traverseze castrul. Ciocnirile dintre daci si romani tinteau in primul rand impunerea controlului asupra Dunarii. Pentru a-si atinge scopul, romanii erau obligati sa controleze ambele maluri ale Dunarii si, in special, locurile de incrucisare a drumurilor sau defileelor. Sarcina castrului de la Drobeta era paza podului pe malul stang al Dunarii, dar si controlul navigatiei in regiunea Portilor de Fier. Pe fiecare latura avea cate o poarta intre doua turnuri interioare pe laturile scurte, chiar la mijlocul lor, iar pe cele lungi de 1/3 din lungimea lor, pornind de la latura de sud. Asezat pe o terasa a Dunarii, in imediata vecinatate a fluviului, suprafata totala a castrului era de aproape 2 hectare si inconjurat de toate partile cu zid.

Podul lui Traian – A fost construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, in mai putin de doi ani de zile, pe Dunarea de Jos, in apropiere de orasul Drobeta Turnu Severin. Scopul constructiei a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian si a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei regelui Decebal. Podul roman de la Drobeta Turnu Severin a fost una dintre cele mai grandioase constructii de acest gen din intreaga antichitate, a fost construit in perioada dintre cele doua razboaie dacice cu scopul de a permite armatelor romane sa treaca mult mai usor peste fluviu in vederea supunerii teritoriilor de la nord de Dunare, care apartineau Regatului Dac, condus la acea vreme de regele Decebal. Pentru constructia acestui pod, romanii au folosit o gama variata de materiale si, bineinteles, au facut apel si la o serie de tehnici cu care erau familiarizati. O serie de ingineri din legiunile romane au lucrat dupa planurile celebrului arhitect Apolodor din Damasc, reusind sa finalizeze aceasta constructie.

Castelul de apa din Drobeta Turnu Severin – Alaturi de Piciorul Podului lui Traian si de ruinele Cetatii Severinului, castelul construit in stil medieval este un simbol al frumosului oras de la Dunare. Castelul de apa din Drobeta Turnu Severin s-a ridicat dupa proiectul inginerului Elie Radu. Castelul a fost gata in 1913 si inaugurat un an mai tarziu, cand s-a pus in functiune intregul sistem de alimentare cu apa a orasului. Castelul de apa are 27 de metri inaltime si este cea mai inalta constructie din Drobeta. A fost construit in stil medieval.

Sosire in jurul orei 17:00 la Baile Herculane. Cazare la pensiune/hotel 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Timp liber in Baile Herculane sau vom face excursie optionala la:

Hidrocentrala de la Portile de Fier I – Este cea mai mare din Romania, producand 50% din hidroenergia tarii. Ea transforma energia hidraulica in energie electrica. Este una dintre cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa. Executia proiectului pentru baraj a inceput in 1964. Prin constructia barajului, valea Dunarii mai jos de Belgrad a fost transformata in lac de acumulare – cu un volum de peste 2 miliarde mc si o lungime de 120 km – iar nivelul apei in amonte de baraj a crescut cu 35 de metri. Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova. Vechea Ada Kaleh – o insula turceasca ce s-a unit cu Romania dupa dezintegrarea Imperiului Otoman – si cel putin alte  sate au fost evacuate, oamenii fiind relocati (in total au fost 7 localitati pe malul sarbesc si 10 pe cel romanesc).

Manastirea Mraconia – Se afla in comuna Dubova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua. Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de “cazanele Dunarii”, care, dupa parerea multora, este cel mai frumos loc din tara.

Ruinele cetatii medievale de la Tricule – Isi au fundatia azi in apele Dunarii, acest batran fluviu ce poarta pe umerii sai istoria de peste 2000 de ani ai Europei. Inca din secolul al XV-lea, in localitatea Svinita exista o fortificatie cu ziduri de piatra asezata pe o culme. Ea a fost parasita datorita lipsei de apa. Dupa distrugerea cetatii Svinita (aparata de cavalerii teutoni), cu materialul din ea s-a construit Cetatea Tricule (sec. al XVI-lea). In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Petru Petrovici, ban peste cetatile Lugoj, Caransebes si Mehadia, cat si peste cele de pe Valea Dunarii, construieste la Svinita o fortificatie formata din 3 turnuri-cula. Aceasta se compunea din trei turnuri legate intre ele printr-un gard de palisade – o incinta sub forma de triunghi. Se pare ca turnurile dispuneau de doua etaje, cel de sus servind ca loc de observatie. Fortificatia a jucat un rol important in luptele pentru stapanirea acestei zone. Cetatea avea sarcina de a opri incursiunile turcilor. A fost stapanita pe rand de austrieci, de turci si de haiduci. Astazi, unul dintre turnuri este acoperit de apele lacului de acumulare.

Statuia lui Decebal – Inalta de 55 m si lata de 25 m, cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Se afla in golful Mraconia, pe malul stang al Dunarii, unde adancimea fluviului este de 120 de metri. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Florin Cotarcea, iar pentru realizarea acestui proiect grandios au lucrat 12 sculptori-alpinisti timp de 10 ani (1994-2004) costandu-l pe omul de afaceri Iosif Constantin Dragan peste un milion de dolari. Statuia se afla fata-n fata cu o placa memoriala antica “Tabula Traiana” de pe malul sarbesc, care a fost ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105.

Intoarcere la pensiune. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Ora 09:30 – Vom pleca catre Bucuresti pe traseul Baile Herculane – Cerneti – Craiova – Slatina – Bucuresti.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Cula Tudor Vladimirescu – Constructia culei a fost realizata la inceputul secolului XIX, mai exact in anul 1802. Tudor Vladimirescu avea in Cerneti mai multe proprietati si a ales sa ridice aceasta cula chiar in centrul proprietatilor sale. Datele acestea sunt confirmate de diata, adica testamentul, sulgerului Tudor, de la 1812, pe cand avea de gand sa plece in Rusia. Cula a fost ridicata de boierii Glogoveni pe la inceputul anilor 1700 si era dotata cu metereze, pentru a putea trage in toate directiile. Infatisarea ei actuala aduce cu Casa cu blazoane de la Chiojdu, avand acelasi masiv acoperis de sindrila, stalpii sculptati ce sustin acoperisul cerdacului, usa rotunda ce da inspre beci.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif:

  • de la 390 RON/copil cu demipensiune
  • de la 450 RON/copil cu pensiune completa

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la pensiune/hotel 3* in Baile Herculane in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: demipensiune/pensiune completa;
  • excursia optionala din ziua a 2-a – 45 RON/persoana;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up