Menu Close

Excursie 3 zile – Delta Dunarii

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Constanta – Babadag – Cetatea Enisala – Murighiol.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Casa Panaghia – Este construita in stilul arhitectonic al Babadagului de altadata. Expozitia de Arta Orientala organizata in Casa Panaghia, prezinta piese ce apartin artei populare traditionale a turcilor si tatarilor din Dobrogea, dar si piese ce apartin artei orientale realizata in manufacturi si, ulterior, industrial. Arta populara a turcilor si tatarilor din Dobrogea (tesaturi, broderii, piese de port, podoabe, vase de arama pentru uz cotidian si pentru diferite ceremonialuri) reflecta originile sale orientale. Anumite trasaturi ale acestei arte releva insa, interferente cu arta populatiei autohtone din Peninsula Balcanica si din Dobrogea.

Geamia turceasca si Mormantul lui Ali Gaza-Pasa – Babadag – Geamia a fost ridicata in 1609 sau 1610. In ceea ce priveste momentul constructiei, datele difera, dar diferanta este de numai un an. Geamia este cunoscuta ca “un interesant monument de arta musulmana. Construita din piatra fatuita, pe un plan dreptunghiular, este prevazuta cu un monumental pridvor pe arcade si un minaret inal de 21 m …”. Este cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din Romania. In cadrul sapaturilor arheologice intreprinse in actualul perimetru al curtii geamiei, a fost descoperit un edificiu monumental – caravenserai (han), ce a functionat in secolele XVII-XIX. Geamia lui Ali Gaza-Pasa face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, ce gazduieste colectii de arta orientala decorative.

Cetatea de la Enisala – Se numara printre monumentele de arhitectura militara de pe teritoriul Romaniei, ridicata in Evul Mediu care se remarca prin conceptie planimetrica, sistem de fortificatii, tehnica constructiva, elemente arhitectonice. Fortificatia a fost construita in a doua jumatate a sec. al XIV-lea de catre o autoritate care viza zona de la Gurile Dunarii. Pe baza tehnicilor constructive, s-a emis ipoteza ca singurii interesati de ridicarea unei cetati situata in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, orientata spre mare pentru supravegherea traficului navelor, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani castigate din comert si erau detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra. Fortificatia de la Enisala a facut parte din lantul de colonii genoveze care ingloba orasele din Delta – Chilia si Likostomion, Cetatea Alba la gurile Nistrului, Caffa in sudul Crimeei. Intre 1397-1416 cetatea de la Enisala a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci la 1419-1420, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana. Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia (1484), si a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata in sec al XVI-lea, pentru ca nu mai corespundea intereselor strategice si economice turcesti.

Sosire in jurul orei 16:30 in Murighiol. Cazare la pensiune 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Cetatea Halmyris – A cunoscut trei mari perioade de locuire: getica (sec. IV – I i.Hr.), cand a primit numele grecesc Halmyris; romana timpurie (sec. I – III d.Hr.), cand a fost construita prima fortificatie din piatra, statie a flotei dunarene Classis Flavia Moesica; romana tarzie (sec. IV – VII d.Hr.), de cand se pastreaza spectaculoase monumente de arhitectura militara, civila si religioasa, remarcabila fiind bazilica episcopala in cripta careia au fost descoperite ramasitele primilor martiri dobrogeni: Epictet si Astion. Sapaturile arheologice din anul 1981 au demonstrat existenta unei continuitati de viata din secolul VI i.Hr. pana in secolul VI d.Hr. Incepand cu secolul II, pe acest loc se construieste un castru militar care de la sfirsitul secolului III se va transforma intr-un important oras inconjurat cu ziduri de aparare, cu 15 turnuri si doua porti. Un numar de peste 10 inscriptii atesta existenta in apropierea castrului a unui sat al corabierilor (Vicus Classicorum) si a unei importante necropole romane timpurii. In centrul orasului exista o cladire monumentala, probabil resedinta comandamentului. La inceputul secolului VII datorita atacurilor avare si slave, viata se stinge treptat in acest post avansat al Imperiului Roman.

Intoarcere la pensiune. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Ora 09:30- Vom pleca catre Bucuresti pe traseul Murighiol – Cetatea Histria – Constanta – Bucuresti.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Vovidenia – Isi are originile inca din secolul XVII, cand calugarii rusi veniti aici dupa ruptura produsa in biserica rusa in timpul patriarhului Nikon, ridica un mic schit cu chilii de lemn si o biserica mica de lemn. Calugarii se retrag in zona impadurita, unde construiesc o alta biserica, tot din lemn, pe locul unde se afla acum Manastirea Uspenia. In manastire sunt doua biserici : biserica mare cu hramul Intrarea Maicii Domnului si biserica mica (de iarna) cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani. Pana in anul 1994, cele doua manastiri de rit vechi, Vovidenia si Uspenia, au fost unice in lume, pana cand au luat fiinta inca doua lacasuri de cult de rit vechi in judetul Suceava. Biserica Crestina Rusa de Rit Vechi („Biserica lipoveneasca”) cuprinde credinciosii ortodocsi rusi veniti in Tarile Romane, incepand cu prima jumatate a secolului al XVIII-lea, ca urmare a persecutiei si teroarei dezlantuite de Biserica Ortodoxa Rusa si autoritatile rusesti, pentru ca nu au fost de acord cu reformele in ritualul cultului initiate de Patriarhul Nikon, la mijlocul secolului al XVII-lea.

Cetatea Histria – A fost intemeiata la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr. dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet. Orasul a avut o dezvoltare neintrerupta timp de 1300 de ani, incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. Dupa o distrugere violenta, catre sfarsitul sec. VI i.Hr., in plina perioada clasica, un nou zid de incinta reduce la jumatate suprafata initiala a orasului. In aceasta perioada Histria cunoaste un regim democratic, aderarea la Liga Maritima Ateniana, comert intens si chiar moneda proprie. Incercarea primului val de sciti de a se stabili in sudul Dunarii, precum si razvratirile cetatilor pontice impotriva lui Lysimach aduc cetatii o noua distrugere, catre sfarsitul sec. IV i.Hr. In secolele urmatoare orasul se reface si traieste o noua inflorire, mai ales primele aliante cu unele capetenii ale getilor (Zalmodegikos, Rhemaxos). Secolul I i.Hr. aduce noi framantari si pericole externe: regele Pontului, Mithridates VI Eupator, trimite trupe la Histria, iar in anul 72 i.Hr. primele armate romane scot coloniile vest-pontice de sub influenta lui Mithridate, iar cativa ani mai tarziu, regele geto-dac Burebista cuprinde cetatea sub stapanirea sa. Odata cu moartea lui Burebista cetatea trece sub stapanire romana, incheindu-se astfel perioada de autonomie. Sub stapanirea romana cetatea cunoaste o noua inflorire.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif:

  • de la 450 RON/copil cu demipensiune
  • de la 530 RON/copil cu pensiune completa

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la pensiune 3* in Murighiol in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: demipensiune/pensiune completa;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up