Menu Close

Excursie 3 zile – Pe urmele lui Dracula – Bran-Sighisoara-Cetatea Poenari

Program:

Ziua 1 – Ora 06:30 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Predeal – Bran – Brasov – Sighisoara (330 km).

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Castelul Bran – Prima atestare documentara a castelului este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 de catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran. Intre anii 1419-1424 cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor. La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate. Turistii care vin la Castelul Bran pot pasi in Tunelul Timpului, un tunel secret care nu a fost niciodata deschis pentru turisti de la constructia sa de acum mai bine de 80 de ani. Tunelul a fost construit in 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a usura parcurgerea de catre regina bolnava de artrita a drumului dintre castel si parcul unde ii placea sa se relaxeze. Accesul se facea prin vechea fantana din curtea interioara a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului caruia Regina Maria putea cobori 30 de metri in subteran. Dupa ce s-a construit liftul, la baza fantanii a fost sapat un tunel orizontal in stanca, realizandu-se legatura cu Parcul Regal al resedintei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede in parcul castelului, unde ii placea sa citeasca.

Vom pleca de la Bran spre Sighisoara. Sosire in jurul orei 17:30 la Sighisoara. Cazare la hotel 3* in Sighisoara. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Cetatea Medievala Sighisoara – Sighisoara, oras monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mandreste cu o cetate medievala locuita si in prezent. Pentru prima data in anul 1280 a fost ridicata aici o cetate. In secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati in bresle puternice, care au ridicat in jurul cetatii un zid de aparare din piatra, lung de 930 metri si inalt de 4 metri. In secolul al XV-lea, zidul a fost suprainaltat cu 3-4 metri, iar in urmatorii 200 de ani, inaltimea zidului pe alocuri atingea si 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poarta numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se vad si astazi: turnul cu ceas, cel al tabacarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al macelarilor, al franghierilor si al cositorarilor. Nu mai exista turnul tesatorilor, lacatusilor, al dogarilor si al barbierilor.

Plecare spre Arefu pe Transfagarasan.

Sosire in jurul orei 17:30 la Arefu, Cazare la pensiune 3* in Arefu. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Cetatea Poenari – A fost mentionata pentru prima data in 1453. Fortificatia alungita, cu ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare a avut parte de un singur asediu, cel al turcilor din vara lui 1462. Portiunea nordica a zidului s-a prabusit in cutremurul din 1915. Constructia a fost ridicata direct pe stanca. Turnurile era acoperite cu sindrila, interioarele sunt pardosite cu caramizi dreptunghiulare. Se pare ca la primul nivel a existat si un camin. Din motive de securitate usa de acces in turn era la primul nivel, accesul facandu-se prin intermediul unei scari mobile. Se presupune ca cetatea retrasa, departata de drumurile comerciale ar fi fost de refugiu, loc de intemnitare a dusmanilor sau de adapostire a vistieriei tarii. Cert este ca a fost propietatea familiei Vlad Dracul. Legenda spune ca Vlad Tepes ajungand la carma tarii in anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatalui – pe unii dintre ei i-a tras in teapa, iar pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala de atunci, Targoviste pana la Poenari, si sa construiasca o fortareata pe ruinele vechiului avanpost.

Manastirea Curtea de Arges – Ajungand Domn al Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, scrie el insusi intr-una din pisaniile sale care se afla pe fatada de apus a bisericii, ca, gasind acea straveche biserica (adica vechea Catedrala a Mitropoliei de la Arges) daramata si neintarita, i s-au “deschis ochii inimii” si a hotarat aceasta biserica din temelie a o zidi si a o inalta si a o intari. De aici, de buna seama, stirea de fata a trecut in miscatoarea legenda populara a Manastirii Argesului, in care de asemenea se vorbeste despre: “Un zid parasit… Si neispravit… La loc de grindis… La verde-alunis… Cainii cum il vad… La el se raped… Si latra-a pustiu… Si urla-a mortiu.” Prin urmare, acum mai bine de 460 de ani, Neagoe Basarab (1512-1521), dornic de a-si dovedi autoritatea, credinta si patriotismul, dar si avutia, hotara zidirea acestei marete manastiri, menita sa intreaca in frumusete tot ce se facuse pana atunci. Manastirea Curtea de Arges, prin maretia, perfectiunea proportiilor cat si prin bogatia decoratiei acesteia a gasit un puternic ecou in sufletul cantaretilor populari care i-au invaluit obarsia in umbra legendei. Asa cum glasuieste balada populara culeasa de Alecsandri, zidirea Manastirii Curtea de Arges s-ar datora “Mesterului Manole”, care impreuna cu “noua mesteri mari, calfe si zidari” au lucrat cu multa truda si cu pretul unor mari sacrificii la ctitoria voievodului Neagoe Basarab. Manastirea din Curtea de Arges nu este numai un simplu locas de inchinare, ci este un simbol al jertfei poporului roman. Zidirea manastirii a durat trei ani (1515-1517). Domnul Neagoe, care avea bune cunostinte despre arhitectura bisericeasca, a dat si ideea planului bisericii si sfaturi si indemnuri mesterilor, in fruntea carora se distinge legendarul Manole.

Ora 17:00 – Plecare spre Bucuresti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 410 RON/copil cu demipensiune

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti cu demipensine la hotel/pensiune 3* in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • toate excursiile din program;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari;
  • mesele de pranz din cele 2 zile.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up