Menu Close

Excursie 3 zile – Prislop – Pe urmele lui Arsenie Boca

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Sebes – Manastirea Prislop – Rau de Mori.

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Cozia – Strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Manastirea Hurezi – Renumita lavra domneasca a familiei Brancoveanu, se afla asezata la poalele line ale Muntelui Capatanii, la marginea satului Romanii de Sus. Fiind considerata cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara, Manastirea Hurezi este poate si cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Numele manastirii se trage de la pasarile numite “huhurezi”, pasari de noapte cu un penaj deosebit de colorat. Potrivit legendei locale, mesterii tocmiti de Sfantul Constantin Brancoveanu, anume sa construiasca o mareata lavra, din cauza turcilor, erau nevoiti sa lucreze mai mult noaptea, cand se auzeau numai huhurezii.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca – Se afla in odihnitorul cimitir de la Manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus, judetul Hunedoara. Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.

Sosire in jurul orei 17:00 in Rau de Mori. Cazare la Pensiunea Dany Retezat 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Castelul Corvinilor din Hunedoara – Este unul dintre monumentele emblematice ale Romaniei. In literatura de specialitate sau in ghidurile turistice mai apare si sub numele de Castelul Huniazilor. Prima mentiune despre cetatea de la Hunedoara este una indirecta, facuta in anul 1364. La acel moment se vorbeste despre un castelan al cetatii de la Hunedoara. In anul 1409 cetatea este donata lui Voicu, un nobil originar din Muntenia, pentru serviciile aduse regelui Sigismund. La acea vreme cetatea era formata dintr-un mic edificiu, care era resedinta castelanului. Cetatea va fi mostenita de fiul lui Voicu, Ioan (Iancu de Hunedoara). Ajuns guvernator al Ungariei, Ioan Huniade se hotaraste sa transforme cetatea intr-un castel somptuos. Prima constructie este Capela, ridicata in anul 1446. In anii urmatori ridica constructia Palatul, care inglobeaza Sala Cavalerilor si Sala Dietei. La moartea lui Iancu castelul va fi mostenit de Matei (Corvin). In perioada celor doi conducatori, au avut loc cele mai multe lucrari de constructie in cadrul castelului. Succesorul lui Matei Corvin este Ioan Corvin, fiul lui natural. Castelul ajunge ulterior in proprietatea familiei Torok (1526-1618) iar mai apoi in proprietatea principelui Bethlen.

Ulpia Traiana Sarmisegetuza – Dateaza de aproape doua mii de ani, iar potrivit arheologilor, doar cinci la suta din suprafata sa a fost cercetata in detaliu. Fostul oras antic infiintat in vremea imparatului roman Traian ofera informatii la fel de pretioase pentru istoria poporului roman ca ruinele de la Sarmizegetusa Regia. Potrivit arheologilor, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost construita in vremea imparatului Traian, intr-o zona de importanta strategica in care au avut loc de-a lungul secolelor mai multe batalii sangeroase. Arheologii estimeaza ca aici locuiau pana la 30000 de oameni. Printre cele mai spectaculoase constructii din incinta orasului antic se afla amfiteatrul in tribunele caruia incapeau peste 5000 de oameni, sustin istoricii. Orasul antic era strabatut de un drum imperial care venea de la Drobeta, iar in ruta sa intrau Tibiscum si Sarmizegetusa, Apulum, Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca) si Porolissum (Moigrad), cel mai nordic punct al provinciei. Declinul Sarmizegetusei romane a avut loc la mijlocul secolului al treilea. Pe fondul atacurilor si al lipsei solutiilor de a apara Dacia, imparatul Aurelian a hotarat retragerea peste Dunare a armatei si functionarilor, care au fost urmati si de proprietarii de pamant si de sclavi.

Intoarcere la pensiune. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun – Ora 09:30 – Vom pleca catre Bucuresti pe traseul Rau de Mori – Horezu – Rm. Valcea – Pitesti – Bucuresti.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Lainici – In minunatul defileu al Jiului, la 32 de kilometri de Targu-Jiu si la 25 de kilometri de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. In secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu-Severin si manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 395 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la pensiunea Dany Retezat 3* sau similar in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: pensiune completa;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up