Menu Close

Excursie 3 zile – Sighisoara – Medias

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Predeal – Brasov – Rupea – Sighisoara – Dumbraveni.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Cetatea Rupea – Asa cum ni se infatiseaza astazi, acopera o suprafata de aproape 11 hectare cu ziduri, turnuri si curti interioare. Anul primei sale consemnari documentare este 1324. Dar acesta nu este al intemeierii, care trebuie sa fie anterioara macar cu cateva decenii. Atunci cand a inceput sa functioneze, a fost mereu legata de autoritatile publice randuite intr-o ierarhie specifica Evului Mediu: rege – voievod – castelan – scaun si autoritati scaunale. Raporturile dintre ele s-au modificat doar in sensul eliminarii intermediarilor, astfel incat, la final, dispunem de un centru al scaunului Rupea si de autoritatea principatului Transilvaniei, intermediata adesea doar de „Universitatea” sasilor (organizarea autonoma), cu centrul de la Sibiu. Componentele cetatii sunt mai usor de inteles daca urmam o sectorizare in functie de colina proeminenta, unde avem „Cetatea de sus” (incinta I), „Cetatea de mijloc” (incintele II si III) si „Cetatea de jos” (incinta IV). Fiecare se identifica printr-o centura de zidarie aparte, corespunzatoare unei epoci diferite, marcate de evolutia armamentului, a tehnicilor de asediu sau de nivelul dezvoltarii asezarii si scaunului de care depindea finantarea lucrarilor. La randul lor, turnurile au o identitate acoperita de cate un nume propriu, care, in parte, le tradeaza o anume particularitate (adesea legata de functiune) rezultata din dezvoltarea lor istorica.

Cetatea Medievala Sighisoara – Sighisoara, oras monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mandreste cu o cetate medievala locuita si in prezent. Pentru prima data in anul 1280 a fost ridicata aici o cetate. In secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati in bresle puternice, care au ridicat in jurul cetatii un zid de aparare din piatra, lung de 930 metri si inalt de 4 metri. In secolul al XV-lea, zidul a fost suprainaltat cu 3-4 metri, iar in urmatorii 200 de ani, inaltimea zidului pe alocuri atingea si 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poarta numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se vad si astazi: turnul cu ceas, cel al tabacarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al macelarilor, al franghierilor si al cositorarilor. Nu mai exista turnul tesatorilor, lacatusilor, al dogarilor si al barbierilor.

Sosire in jurul orei 17:00 la Dumbraveni. Cazare la hotel/pensiune 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Timp liber in Dumbraveni sau vom face o excursie optionala la Cetatea taraneasca Biertan, in care vom vizita:

Cetatea taraneasca Biertan – Pe o colina, in centrul Biertanului, se afla una dintre cele mai impunatoare si bine fortificate cetati taranesti din Transilvania. Un adevarat centru economic al zonei, declarat in secolul XVI si centru al episcopatului sasesc, Biertanul devenea o tinta ravnita de multi navalitori. Era nevoie de o biserica cat mai impunatoare inconjurata de puternice ziduri de aparare. Biserica a fost construita la inceputul secolului XVI sub forma unei biserici-hala in stil gotic tarziu. Aceasta si-a pastrat aspectul pana in zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a caror poveste merge cu secole in urma. De cum intrati in biserica privirea va va fi atrasa de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic in relief plat, covoarele anatoliene si impresionanta usa a sacristiei.

Medias – Mai demult Medies, este al doilea oras ca marime din judetul Sibiu, Transilvania, Romania. Orasul este asezat in bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare, la o distanta de 39 km de Sighisoara si 41 km de Blaj. In 1267, in prima mentiune documentara apare ca Mediesy. Numele asezarii este strans legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea. In secolul al XII-lea si al XIII-lea regii Ungariei au asezat in zona Mediasului colonisti germani, cunoscuti sub numele de sasi. Centrul istoric al orasului Medias apare ca un muzeu in aer liber. Monumentele medievale din piata castelului sunt unice in Transilvania. Orasul are o istorie de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orase ale Romaniei.

Intoarcere la structura de cazare – Dumbraveni. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Vom pleca catre casa pe traseul Dumbraveni – Viscri – Brasov – Ploiesti – Bucuresti.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Satul Viscri (Deustchweisskirch) – A devenit cunoscut in intreaga Europa dupa ce printul Charles a cumparat o casa aici in 1996 si a vorbit in multe interviuri depsre frumusetile satului din Transilvania. Casa „regala” din Viscri este inchiriata peste an turistilor, care trebuie sa scoata din buzunar 670 de lire sterline, pe saptamana. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15000 de turisti, majoritatea straini. Biserica fortificata de la Viscri nu este o biserica de dimensiuni mari si nici nu are o valoare arhitectonica deosebita, dar dezvaluie modul de viata si tenacitatea locuitorilor acestui satuc parca uitat de lume, istorisindu-si povestea atunci cand patrunzi in el. Pe locul actualei Biserici Fortificate s-a aflat o biserica de dimensiuni mai mici, ce a fost ridicata la inceputul secolului al XII-lea. De-a lungul timpului, aceasta a fost imbogatita cu turnuri de trei, respectiv patru etaje (1630 si 1648), dar si restaurata periodic, inclusiv cu bani obtinuti din donatii de la bisericile evanghelice de pe teritoriul Transilvaniei, asa cum se mentioneaza in datele istorice ale cetatii.

Optional masa de pranz la Restaurantul din Sura Viscri!

Ora 14:30 – Plecare spre Bucuresti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 350 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la hotel/pensiune 3* in Dumbraveni in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • toate excursiile din program;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari;
  • mesele de pranz din cele 2 zile;
  • excursia optionala la Cetatea Biertan si Medias: 25 RON/persoana.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up