Menu Close

Excursie 3 zile – Tara Motilor

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Alba Iulia – Salciua de Jos.

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Cozia – Strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Cetatea Alba Iulia – Orasul Alba Iulia este recunoscut de catre toti romanii ca fiind locul unde s-a infaptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918. Astazi, cea mai mare cetate construita in stil Vauban din Romania, Cetatea Alba Carolina, pastreaza  marturiile istorice si culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului roman. Inceputurile evolutiei ridicarii unei cetati in zona orasului Alba Iulia sunt strans legate de prezenta unei cetati dacice situate la Piatra Craivii. Acest masiv stancos situat la 20 km de Alba Iulia a reprezentat locul unde, dupa cercetarile facute in ulimii ani, s-a descoperit ca a existat o cetate dacica numita Apoulon. Prezenta acestui tip de fortificatie a insemnat pentru acele vremuri cea mai puternica constructie a Daciei romane. In ultimii ani au avut loc diferite cercetari arheologice, care au scos la iveala prezenta castrului roman pe teritoriul actualei cetati bastionare. Este cunoscut faptul ca, fortificatia Legiunii a XIII-a Gemina, construita din piatra cioplita, avea forma unui patrulater. De-a lungul secolelor urmatoare, IV-VIII, asezarea Apulum a continuat sa fie locuita de catre populatia aborigena. In acel timp, datorita fenomenului migratiei, locuitorii au inceput sa se diminueze ca si numar. Ca urmare, cetatea romana existenta reprezenta un spatiu mult prea mare pentru o populatie nu atat de numeroasa. Venirea la putere a Imperiului Austriac la sfarsitul secolului al XVII-lea reprezinta momentul in care este decisa construirea cetatii. Victoriile acestora impotriva Imperiului Otoman le confera o mare putere politica, administrativa, economica si militara peste tinutul Transilvaniei. Dat fiind faptul ca austriecii erau constienti de aceasta mare putere, se hotaraste ridicarea cetatii in stil Vauban, care astfel va purta si numele imparatului Carol al VI-lea. Cetatea Alba Carolina a fost ridicata intre anii 1715-1738, sub aprobarile lui Eugeniu de Savoia, indrumarea generalului Steinville si planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.

Sosire in jurul orei 16:30 in Salciua de Jos. Cazare la pensiune 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Rosia Montana – Este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar acum nu mai putin de 1884 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman si actul de nastere al poporului roman. Rosia Montana fost infiintata de catre romani in timpul domniei lui Traian ca oras minier cu colonisti din Iliria. La Rosia Montana s-au descoperit peste 100 de kilometri de galerii romane si galerii medievale, unice in lume. In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata, aflate pe Dealul Carnic la aproximativ 1000 de metri altitudine. Cetatea Alburnus Maior se afla pe Dealul Cetatii in apropierea fostelor exploatari romane si a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale exploatarilor aurifere. Debitul paraielor ce treceau pe langa exploatarile miniere era prea scazut, astfel incat pentru punerea in functiune a steampurilor s-au construit mai multe lacuri artificiale numite si „tauri”.

Galeriile Romane de la Rosia Montana – Sunt printre cele mai vechi exploatatii miniere din Europa in care este permis accesul vizitatorilor. Muzeul este structurat in trei sectiuni: Mina Alburnus Maior, exponatele din curtea minei si Muzeul Mineritului. Pentru a patrunde in mina trebuie sa coborati 157 de trepte, dupa care veti fi condusi prin galeriile inalte sau foarte joase, facute de romani cu 2000 de ani in urma, cu dalta si ciocanul, pe peretii carora se mai vad, inca, firisoare aurii. Ele strabat muntii, creand un intreg labirint ce poate fi vizitat doar intr-o mica parte.  In fata intrarii in galerie sunt expuse utilaje si instalatii miniere, precum si descoperiri arheologice.

Intoarcere la structura de cazare. Timp liber.

Putem face o drumetie pana la Pestera de la Grosi – 6 km – Pestera Poarta Zmeilor reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii naturale din Muntii Trascau, fiind localizata la altitudinea de 1150 metri, printre crestele versantilor golasi din aceasta regiune muntoasa. Poarta Zmeilor a fost declarata rezervatie geologica, fiind cea mai veche pestera din Trascau, cunoscuta si sub denumirea de Pestera de la Grosi. Pestera se afla in imediata apropiere a Satului Sub Piatra, din Localitatea Salciua. Din sat se ajunge foarte usor la pestera, existand un traseu marcat cu cruce rosie care ii ghideaza pe turisti in drumul lor. De-a lungul traseului se intalneste si Cascada Sipote, o cadere de apa in trepte, de aproximativ 15 metri inaltime, iar la cativa pasi de intrarea in pestera se gaseste si un portal imens, ce a luat nastere prin eroziunea rocilor calcaroase din masivele de aici. Dupa acest pod natural numit tot Poarta Zmeilor a fost preluata si denumirea data pesterii de aici.

Seara cina.

Ziua 3 – Mic dejun – Ora 09:30 – Vom pleca catre Bucuresti pe traseul Salciua de Jos – Turda – Alba Iulia – Sebes – Sibiu – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti (490 km).

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

Salina Turda – Vama sarii de pe raul Aries apare in documente inca din 1075. Orasul Turda exista gratie depozitului de sare estimat la 39000 de milioane de tone. Exploatarea de suprafata inceputa inca pe vremea romana a dat nastere lacurilor sarate. Exploatarea de adancime si transportul sarii pe raul Aries au inceput pe vremea stapanirii maghiare. Importanta exploatarii este dovedita de faptul ca dreptul de proprietate l-a avut cand regele, cand statul, cand biserica. In 1853 a fost construita galeria Ferenc Jozsef si au fost modernizate minele Terezia si Rudolf. In jurul exploatarii a luat nastere un imens aparat administrativ. Sediul conducerii, al tribunalului ocnelor de sare din Transilvania si al judecatorilor portuari erau la Turda, iar directia minelor la Cluj-Napoca. In 1880 conducerea a fost mutata la Ocna Mures, atunci a inceput declinul minei din Turda, inchisa in 1932. In timpul celui de-al doilea razboi mondial mina a fost deschisa din nou pentru a oferi refugiu populatiei in timpul atacurilor aeriene.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:30 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 420 RON/copil cu demipensiune

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 2 nopti la pensiune 3* in Salciua de Jos in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: demipensiune;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up