Menu Close

Tabara in Bucovina

7 zile / 6 nopti

Istorie – Traditii – Aventura in Bucovina

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Miclauseni – Comuna Oglinzi , Jud. Neamt.

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

 

Castelul Sturdza de la Miclauseni – Cladit pe un asezamant moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpana veacurilor al XIX-lea si al XX-lea reprezinta astazi o adevarata bijuterie arhitectonica de factura neogotica, distingandu-se prin blazoanele si stemele ornamentale ce-i impodobesc fatada si turnurile de paza ce strajuiesc parcul. Parcul de la Miclauseni a fost cadrul minunat pentru toate jocurile copilariei, atat pentru copiii nevoiasi adoptati de Maria Sturdza, cat si pentru copiii de vita nobila ce vizitau locul, umpland vazduhul de strigate de bucurie!

 

Manastirea Miclauseni – Un loc de tihna in mijlocul naturii – In anul 1752, vornicul Ioan Sturdza (1710-1792) a ridicat aici un conac boieresc cu demisol si parter, care avea forma de cruce. In 1782 el a construit o biserica de lemn cu hramurile “Sf. Voievozi” si “Buna Vestire” pentru a servi ca paraclis al curtii boieresti. Pe peretii vechii biserici construite de vel-vornicul Ioan Sturza s-a aflat urmatoarea pisanie in limba romana cu caractere chirilice: “Aceasta sfanta beserica intru care se praznueste seborul sfintilor celor fara de trup Ingeri Mihail si Gavriil care din temelie sau ziditu de dumnealui Ioan Sturze vel-vornic fiul Sandului Sturze vel-logofatu la leat 1782”. In prezent, vechea pisanie se afla incastrata in zid intr-o incapere de la parterul aripii de est a Castelului Sturdza.

Sosire in jurul orei 16:00 la pensiune. Formalitati de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Muzeul Ion Creanga din Humulesti – Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti este leaganul copilariei marelui povestitor Ion Creanga (1837-1889). Langa casa din Humulesti se gaseste Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc in care vizitatorii se pot intalni cu personaje indragite din povestile pentru copii scrise de Ion Creanga.

 

Cetatea Neamt – Cetatea Neamtului este una dintre cele mai impresionante cetati din Romania si se gaseste in partea de nord a tarii, aproape de Targul Neamt. Cetatea Neamtului facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, pentru apararea impotriva otomanilor. Aceasta cetate eleganta si impresionanta a fost construita in secolul al 14-lea, pe vremea lui Petru I si a fost fortificata in secolul al 15-lea de Stefan cel Mare, el dand dispozitie  ca zidurile cetatii sa fie inaltate cu circa 6-7 m, sa fie construite creneluri si ferestre inguste, prin care aparatorii cetatii puteau sa supravegheze si sa loveasca dusmanii. In 1718, Cetatea a fost distrusa din ordinul domnitorului Mihai Racovita.

 

Manastirea Agapia“…Din cate biserici avem in tara, nici una nu inchide o asa de aleasa comoara artistica, atata bogatie de viata cereasca, exprimata asa de frumos, asa de curat si cu atata putere” (Alexandru Vlahuta, 1910) – Denumirea Agapia provine de la sihastrul Agapie, care s-a nevoit in poiana unde se afla in prezent Schitul Agapia Veche. Deoarece acesta era greu accesibil, la inceputul secolului al XVII-lea unii calugari s-au stabilit pe locul actualei manastiri, construind aici o biserica de lemn. Hatmanul Gavriil Lupu, fratele domnitorului Vasile Lupu, a hotarat sa sprijine obstea de curand mutata si sa ridice o biserica de zid, in locul bisericii de lemn. Constructia bisericii mari de la Agapia a inceput la 16 octombrie 1642 si a fost terminata la 3 septembrie 1644, planurile acesteia fiind alcatuite de arhitectul grec Enache Ctisi de la Constantinopol.

Manastirea Varatec – Manastirea Varatec este una dintre cele mai mari si mai vizitate manastiri ortodoxe din judetul Neamt. Aflata la numai 12 kilometri de Targu Neamt si la 40 de kilometri de Piatra-Neamt, este amplasata intr-un cadru natural deosebit. Manastirea Varatec este situata intr-o mica depresiune, de la poalele muntilor, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri. Manastirea Varatec nu a fost intemeiata de domni, nici de mari sfetnici ai tarii. Primele urme monahale pe acest loc sunt legate de numele maicii Olimpiada, o maica de la Manastirea Durau, tunsa in monahism in Schitul Topolnita, in apropierea actualului Varatec.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Vom pleca la Hutulca, unde timp de 3 ore ne vom plimbam cu Mocanita!

Mocanita Hutulca – un tren de poveste! – Mocanita a fost construita in anul 1888 pentru transportul de masa lemnoasa de la padure la gater.

Pe drumul de intoarcere catre pensiune, ne vom opri sa vizitam:

 

Manastirea Moldovita – Manastirea Moldovita, inaltata de Petru Rares in anul 1532 si zugravita in 1537, este o ctitorie noua pe locul – sau, mai precis, in apropierea – alteia mai vechi, ruinate. Despre data la care a fost ridicata prima constructie, nu stim nimic precis. In schimb, sunt stiri mai certe legate de construirea monumentului din piatra la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun, ale carui ruine se mai vad astazi.

 

Manastirea Humor – La 5 kilometri departare de orasul Gura Humorului, in pitorescul sat Manastirea Humorului, pe valea raului Humor, pe coama unei coline inconjurate de arbori si pajisti, in mijlocul unui tinut legendar, de o frumusete coplesitoare, este asezata una dintre cele mai importante atractii din Bucovina, Manastirea Humorului, ctitorie a logofatului Teodor Bubuiog, la sfatul voievodului Petru Rares. Remarcabila prin pictura exterioara, dominata de „rosul de Humor”, reprezentativ fiind aici tabloul asediului Constantinopolului, Manastirea Humor este una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc, pentru valoarea sa culturala si spirituala fiind inclusa in patrimoniul mondial al UNESCO, ansamblul manastiresc incluzand Biserica cu hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Gheorghe – construita in 1530, ruinele caselor manastiresti – datand din secolele XVI – XVIII, Turnul lui Vasile Lupu – construit in anul 1641 si Turnul clopotnita – datand din secolul al XIX – lea.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 4 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Cetatea de Scaun a Sucevei – Cetatea Sucevei, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea in apropierea orasului medieval Suceava, a fost principala resedinta a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astazi un monument istoric de nivel national. Ansamblul arhitectonic medieval, alcatuit din castel si ziduri de aparare, a fost consolidat si completat in cadrul unui vast proiect cu finantare in perioada 2011-2015, redandu-i aspectul impunator, intrat In legenda, dar si subtila stralucire princiara din trecut.

 

Muzeul Ciprian Porumbescu – Casa memoriala „Ciprian Porumbescu”, inaugurata in anul 1953, este amenajata intr-o constructie veche, de mici dimensiuni, singura cladire care s-a pastrat din fosta casa parohiala a satului Stupca (azi Ciprian Porumbescu), locuita de familia preotului, scriitorului si militantului roman din Bucovina, Iraclie Porumbescu, in perioada 1865–1884. In cele doua Incaperi – cancelaria preotului si bucataria de vara – este reconstituita atmosfera de epoca prin intermediul unor exponate autentice: pianul Marioarei, sora compozitorului, mobilier, fotografii, diverse obiecte care au apartinut familiei. Pe o barna din tavanul casei inca se mai poate deslusi semnatura lui Ciprian Porumbescu (1853–1883), scrijelita cu briceagul pe cand era copil. In acest mediu tihnit, domnisorul Ciprian a creat cea mai mare parte din compozitiile sale, ramase pana astazi neegalate.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 5 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Rezervatia de Zimbri Dragos Voda – Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos Voda” este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii dedicate exclusiv zimbrilor din Europa. Zimbrul este cel mai mare animal care traieste pe uscat din Europa. Din pacate acest colos este pe cale de disparitie.

 

Manastirea Neamt – Manastirea Neamt, potrivit documentelor, dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Din aceeasi perioada dateaza si Manastirea Bistrita, unde se afla mormantul lui Alexandru cel Bun si Icoana Sfintei Ana (primita in dar in anul 1407). Pe baza izvoarelor istorice, nu se cunoaste pana in prezent cu exactitate cine a intemeiat manastirea Neamt, cand anume si in ce imprejurari. Voievozii Petru Musat (1375- 1391), Alexandru cel Bun (1400-1432) si Stefan cel Mare (1457-1504) sunt ctitorii acestei manastiri.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 6 – Mic dejun si vom petrece timp liber in pensiune.

Ziua 7 – Mic dejun. Ora 09:00 – Plecare spre casa pe traseul Oglinzi – Roman – Bacau – Focsani – Bucuresti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 21:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 1170 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 6 nopti  la pensiune 3* in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • toate excursiile din program;
  • regim de masa: pensiune completa;
  • animatie, jocuri si concursuri, karaoke, discoteca;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru un grup minim de 45 persoane. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale tarifului ofertei.

Scroll Up