Menu Close

Tabara in Maramures

7 zile / 6 nopti

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Alba Iulia – Turda – Cluj-Napoca – Baia Sprie (620 km).

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Cozia, care strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Sosire in jurul orei 17:30 in Baia Sprie. Cazare la Pensiunea Rustic 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Bastionul Macelarilor Baia Mare – Are 13 metri inaltime si este construit la exterior dintr-un amestec de roci  vulcanice. Zidul are la baza o grosime de un metru si jumatate, care ajunge la un metru in partea superioara. Bastionul Macelarilor a fost ridicat in secolul al XV-lea si este dovada ca orasul Baia Mare (denumit Rivulus Dominarum in trecut) se numara printre putinele din tara care aveau un statut aparte in acea perioada. “Dreptul de a se fortifica cu ziduri de piatra era un atribut al oraselor libere regale, iar Baia Mare era unul dintre acestea. Un oras extrem de important pentru regalitatea maghiara, datorita resurselor bogate in aur si argint ale subsolurilor”, spune Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures.

Turnul Sfantului Stefan Baia Mare – Este simbolul orasului Baia Mare. Turnul mai inalt de 40 m este ramasita bisericii Sfantul Stefan. Era o biserica construita in 1387 in stil gotic si avea doua nave. Turnul de 50 m a fost ridicat intre 1445-146, avand la baza dimensiunile 8,76×8,26 m. Are trei scari de piatra, care de la mijlocul turnului sunt de lemn. Cu toate ca avea paratrasnet in secolul XIX a fost incediat de un traznet.

 

Muzeul Satului Baia Mare – In anul 1978 in Dealul Florilor a fost deschis Muzeul Satului din Baia Mare. Casele traditionale de aici provin din cele 4 zone etnografice prezente in Maramures: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului, precum si zona de campie dinspre Satmar. Muzeul cuprinde gospodarii care prezinta structura acesteia in functie de ocupatiile prezentate. Sunt expuse o serie de instalatii tehnice actionate de forta umana, dar si cele actionate de forta apei. Nu au fost omise nici constructiile legate de viata spirituala, scoala si biserica, iar in curtea gospodariilor apar constructiile specifice.

Intoarcere la structura de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Timp liber la piscina pensiunii sau putem pleca intr-o excursie optionala sa vizitam:

 

Biserica Manastirii Barsana – Este una din cele mai inalte biserici de lemn din Romania, avand 57 m inaltime. Tot la Barsana se gaseste o a doua biserica care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Ansamblul manastiresc se gaseste in satul Barsana. Asezarea sateasca cunoaste prima atestare documentara in anul 1326. La acea vreme regele Ungariei Carol Robert de Anjou emite o diploma prin care sunt intarite drepturile de posesiune pentru Barsana cneazului Stanislau Barsan. Acesta avea sa primeasca mosia cu drept de mostenire.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Cunoscut si ca Memorialul Durerii din Sighet este un muzeu amenajat in cladirea fostei inchisori, construita in 1897. In temutul loc de detentie au fost exterminate persoanele nedorite de regimul comunist: fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni. Detinutii au fost tinuti in celule fara incalzire, in conditii insalubre si hraniti mizerabil. Muzeul a fost realizat de Fundatia Academia Civica, presedinte fondator fiind Ana Blandiana. Din 1995 muzeul a fost asezat sub egida Consiliului Europei.

 

Cimitirul Vesel din Sapanta – Nu este un obiectiv turistic cu o istorie remarcata, primele cruci desenate dateaza din 1935. Erau realizate de Stan Ioan Patras intr-o perioada istorica instabila. Nordul Ardealului era sub ocupatie maghiara si nimeni nu stia cat va dura. Limba romana era interzisa in administratie si scoli, iar preotul greco-catolic Grigore Ritiu, profesor de romana si latina, pentru pastrarea limbii romane i-a sugerat tanarului mester sa largeasca partea verticala a crucilor si sa treaca pe ele cate un epitaf in limba romana.

Manastirea Peri din Sapanta – Cea mai inalta biserica de lemn din lume. Fiind amplasata intr-un parc dendrologic, intr-un spatiu mirific dintr-o padure seculara, aceasta se afla la numai 800 de metri de granita cu Ucraina si la 25 de km de Negresti Oas. Lacasul se remarca prin turla sa, de o inaltime impresionanta, ce masoara 78 de metri.  Datorita acestei imense turle, manastirea este vizibila chiar de la 5 km departare.

Intoarcere la structura de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 4 – Mic dejun. Timp liber la piscina pensiunii sau putem pleca intr-o excursie optionala la Viseul de Sus sa ne plimbam cu mocanita pe Valea Vaserului.

 

Construita dupa Primul Razboi Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocanita inca este folosita – in mod surprinzator – in scopul original. In zilele noastre, in ciuda varstei sale inaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcina: aceea de a transporta turistii. Punctul de acces spre valea Vaser este orasul Viseu de Sus, care este si punctul de pornire pentru Mocanita, un tren cu aburi, ingust, al carui singur scop este de a merge spre vale. Calea ferata merge de-a lungul raului Vaser si este una dintre ultimele sine de cai ferate pentru locomotivele cu aburi, care inca mai este activa, din Europa, fiind si singura din Romania care inca mai este folosita pentru a cobori bustenii de pe munti.

Intoarcere la structura de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 5 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Berchezoaia, Cetatea Chioarului – Fortareata este atestata din 1368. Regele Nagy Lajos in 1378  daruieste cetatea voievozilor Balc si Drag. Conform unui document din 1694 cetatea Chioarului era inconjurata cu trei ziduri paralele intarite cu turnuri si bastioane. In curtea interioara erau biserica si cladirile anexa, iar in cetatea de sus casele de locuit. In 1703 fortareata ajunge pe mana curutilor si in 1715 generalul imperial Rabutin a aruncat in aer cetatea.

Intoarcere la structura de cazare. Timp liber. Cina.

Ziua 6 – Mic dejun. Timp liber in Baia Sprie sau la piscina pensiunii.

 

Putem face o scurta drumetie pana la Lacul Albastru (40 min) – este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume ca-si schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei). Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Inca nimeni nu a dat o explicatie stiintifica exacta pentru aceste schimbari de aceea cei care sunteti pasionati de asa ceva sunteti bineveniti sa studiati acest caz.

Ziua 7 – Mic dejun. Ora 09:00 vom pleca catre Bucuresti pe traseul Baia Sprie – Cluj-Napoca – Turda – Alba Iulia – Sibiu – Pitesti – Bucuresti (620 km).

Sosire in Bucuresti in jurul orei 21:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 1240 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 6 nopti la pensiunea Rustic 3*, Baia Sprie – sau similar in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: pensiune completa;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului;
  • animatie.

Tariful nu include:

  • taxele de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari;
  • excursie optionala la Manastirea Barsana, Memorialul Sighet si Cimitirul din Sapanta – 30 lei/copil;
  • excursie optionala la Viseu – plimbare cu mocanita  – 30 lei/copil (nu este inclus pretul pentru plimbarea cu mocanita).

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up