Menu Close

Tabara in Tara Hategului

8 zile / 7 nopti

Program:

Ziua 1 – Ora 06:00 – Intalnire cu reprezentantul agentiei si plecare din Bucuresti pe ruta: Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Sebes – Hunedoara – Rau de Mori (450 km).

Pe drum, ne vom opri sa vizitam:

Manastirea Cozia – Strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Sosire in jurul orei 16:30 in Rau de Mori. Cazare la Pensiunea Dany Retezat 3*. Timp liber. Cina.

Ziua 2 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Rezervatia de zimbri din Hateg – O atractie turistica unica – A fost fondata in anul 1958, cand doi zimbri numiti Podarec si Polonka au fost adusi in Romania din Polonia. Rezervatia este o padure de 50 de ari, care contine carpeni, stejar si brazi. Rezervatia de zimbri din Hateg este primul loc din Romania unde zimbrii au aparut din nou. Dupa ce au fost aduse primele doua exemplare in 1958, s-a mai adus inca unul numit Pumila, un an mai tarziu, tot din Polonia. In doar doi ani, zimbrii din Hateg s-au imperecheat, iar rezervatia a  ajuns sa aiba 12 exemplare. Cei care s-au nascut in Romania, au primit nume care incep cu “Ro”.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca – Se afla in odihnitorul cimitir de la Manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus, judetul Hunedoara. Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 3 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

 

Cetatea Devei – Este considerata una dintre cele mai importante fortificatii medivale din Transilvania. A fost stapanita de voievozi, de principi, de conti si de ducese. A fost data in dar, vanduta sau bombardata. Fiecare a lasat ceva in urma sa. Astazi, ruinele sale sunt vizibile de la departare, gratie pozitionarii sale strategice, pe un varf de deal care domina Valea Muresului si principala artera de legatura a Romaniei cu centrul si vestul Europei. Cetatea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: exista descoperiri care dateaza din neolitic sau epoca bronzului. Prima mentiune documentara care face referire la Cetatea Devei dateaza din anul 1269.

 

Castelul Corvinilor din Hunedoara – Este unul dintre monumentele emblematice ale Romaniei. In literatura de specialitate sau in ghidurile turistice mai apare si sub numele de Castelul Huniazilor. Prima mentiune despre cetatea de la Hunedoara este una indirecta, facuta in anul 1364. La acel moment se vorbeste despre un castelan al cetatii de la Hunedoara. In anul 1409 cetatea este donata lui Voicu, un nobil originar din Muntenia, pentru serviciile aduse regelui Sigismund. La acea vreme cetatea era formata dintr-un mic edificiu, care era resedinta castelanului. Cetatea va fi mostenita de fiul lui Voicu, Ioan (Iancu de Hunedoara). Ajuns guvernator al Ungariei, Ioan Huniade se hotaraste sa transforme cetatea intr-un castel somptuos. Prima constructie este Capela, ridicata in anul 1446. In anii urmatori ridica constructia Palatul, care inglobeaza Sala Cavalerilor si Sala Dietei. La moartea lui Iancu castelul va fi mostenit de Matei (Corvin). In perioada celor doi conducatori, au avut loc cele mai multe lucrari de constructie in cadrul castelului. Succesorul lui Matei Corvin este Ioan Corvin, fiul lui natural. Castelul ajunge ulterior in proprietatea familiei Torok (1526-1618) iar mai apoi in proprietatea principelui Bethlen.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 4 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Biserica Sfantul Nicolae din Densus – Este cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase. Datorita particularitatilor acesteia, biserica este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului. George Calinescu spunea despre aceasta ca este “o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne”.

Casa Vulcanilor – Povestea vulcanilor preistorici din Insula Hateg este la fel de frumoasa si plina de mister precum povestea dinozaurilor. Odata ajunsi la Casa Vulcanilor, veti descoperi o lume fascinanta. Veti putea invata despre formarea pamantului, eruptia vulcanica, urmele unei mari disparute, fosile de dinozaur, plante de ieri si de azi si nu in ultimul rand, veti avea parte de experienta dialogului cu natura. Casa Vulcanilor este o constructie din pamant care spune povestea Pamantului, adaptata la povestea geologica a Tarii Hategului. Este un loc unde puteti afla lucruri interesante despre vulcanii care dominau Insula Hategului de acum 70 de milioane de ani si ale caror urme se gasesc astazi in comuna Densus. Constructia este una ecologica din cob, adica pamant galben, paie si apa.

Geoparcul Dinozaurilor – In Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului au fost descoperite fosile de dinozauri pitici si uriasul pterozaur Hatzegopteryx. La centrele de vizitare ale Geoparcului puteti vedea reconstituiri de dinozauri in marime naturala in orasul Hateg, satul Sanpetru si in comuna general Berthelot unde mai puteti vedea si cuiburi originale cu oua de dinozauri descoperite in Tara Hategului.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 5 – Mic dejun. Vom pleca sa vizitam:

Cetatea Medievala de la Malaiesti – Reprezinta primul monument medieval din judetul Hunedoara care a fost reabilitat aproape complet dupa anul 1989. Fortareata medievala a fost ridicata, la sfarsitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Saracin, la iesirea din satul Malaiesti, ca punct de aparare impotriva unor atacuri mai usoare. La inceput, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat si un brau de ziduri inalte de sase metri si patru turnuri care inconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel ca a ramas in picioare pana astazi doar turnul-donjon.

Castelul Nalatzi-Fay – Castelul de azi a fost probabil construit de Teleki Gyorgy si de sotia acestuia, Kendeffy Ilona, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Castelul era inconjurat de un parc deondrologic. Dintre cei trei copii ai lor, Blanka s-a casatorit in 1888 cu Fay Viktor, ei fiind proprietarii domeniului si la inceputul secolului al XX-lea. Nalatvad a fost timp de mai multe secole proprietatea a mai multor familii de nobili, dintre care cea mai renumita familie era Nalaczy, originara din Comitatul Hunedoara. In secolul al XIX-lea, in urma unei casatorii, domeniul Nalatvad a intrat in posesia familiei Teleki. Primul conac Nalaczy din aceasta localitate s-a construit candva in mijlocul secolului al XVIII-lea, iar la construirea acesteia s-au folosit pietrele unei manastiri franciscane abandonate.

Ulpia Traiana Sarmisegetuza – Dateaza de aproape doua mii de ani, iar potrivit arheologilor, doar cinci la suta din suprafata sa a fost cercetata in detaliu. Fostul oras antic infiintat in vremea imparatului roman Traian ofera informatii la fel de pretioase pentru istoria poporului roman ca ruinele de la Sarmizegetusa Regia. Potrivit arheologilor, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost construita in vremea imparatului Traian, intr-o zona de importanta strategica in care au avut loc de-a lungul secolelor mai multe batalii sangeroase. Arheologii estimeaza ca aici locuiau pana la 30000 de oameni. Printre cele mai spectaculoase constructii din incinta orasului antic se afla amfiteatrul in tribunele caruia incapeau peste 5000 de oameni, sustin istoricii. Orasul antic era strabatut de un drum imperial care venea de la Drobeta, iar in ruta sa intrau Tibiscum si Sarmizegetusa, Apulum, Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca) si Porolissum (Moigrad), cel mai nordic punct al provinciei. Declinul Sarmizegetusei romane a avut loc la mijlocul secolului al treilea. Pe fondul atacurilor si al lipsei solutiilor de a apara Dacia, imparatul Aurelian a hotarat retragerea peste Dunare a armatei si functionarilor, care au fost urmati si de proprietarii de pamant si de sclavi.

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 6 – Mic dejun. Vom pleca sa ne petrecem ziua in:

 

Parc Aventura Rausor – Este locul unde va puteti oferi cateva zeci de minute de distractie la inaltime! Traseele sunt de diferite grade de dificultate, iar la parcurgerea lor sunteti asistati de un salvamontist, care va asigura si echipamentul de siguranta. Traseul se termina cu o coborare in tiroliana pe o lungime de 85m!

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 7 – Mic dejun. Vom pleca intr-o minunata drumetie spre:

 

Cetatea Colt – denumita si “Castelul din Carpati” a apartinut familiei Candea, considerata, pana in secolul al XVII-lea, cea mai influenta familie nobiliara din Tara Hategului, recunoscuta pentru averile si ambitiile ei. Insa, faima cetatii i-a fost adusa de Jules Verne care, din iubire pentru misterioasa romanca Luiza, a scris cartea „Castelul din Carpati”. Cu ziduri groase si turnuri inalte de aparare, cetatea era capabila sa faca fata unei artilerii. La mijlocul secolului al XVII-lea, Cetatea Colt a fost implicata in luptele care au insotit invazia turco-tatara. A fost abandonata curand dupa 1700, dupa eliberarea de turci a Banatului, iar familia Kendeffy s-a mutat in alte rezidente, cum ar fi castelul construit la Santamarie Orlea.

Biserica Manastirii Colt

Intoarcere la pensiune, timp liber, cina.

Ziua 8 – Mic dejun. Ora 09:00 vom pleca catre Bucuresti pe traseul Rau de Mori – Petrosani – Tg. Jiu – Horezu – Rm. Valcea – Pitesti – Bucuresti (400 km).

Pe drum ne vom opri sa vizitam:

 

Manastirea Lainici – In minunatul defileu al Jiului, la 32 de kilometri de Targu-Jiu si la 25 de kilometri de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. In secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu-Severin si manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

Sosire in Bucuresti in jurul orei 20:00 functie de conditiile de trafic si atmosferice.

Tarif: de la 1190 RON/copil

Tariful include:

  • transport cu autocarul;
  • cazare 7 nopti la pensiunea Dany Retezat 3* – sau similar in camere cu 3 si 4 paturi cu TV, grup sanitar propriu;
  • regim de masa: pensiune completa;
  • asistenta turistica pe tot parcursul efectuarii programului;
  • animatie.

Tariful nu include:

  • taxa de intrare la obiectivele turistice;
  • taxa pentru parcari.

Grup minim: 45 persoane

Tarifele sunt valabile pentru un grup minim de 45 persoane. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale tarifului ofertei.

Obiectivele turistice sunt orientative. Pentru vizitarea altor obiective ce nu se afla pe traseul mai sus mentionat, pretul se recalculeaza.

Scroll Up